A horvát tengerpartra pihenni megyünk, így nyilván nem azzal akarjuk tölteni azt az egy-két hetet, ami nyaralásra jutott, hogy feszülten figyeljünk az holminkra, de azt azért érdemes szem előtt tartani, hogy a tolvajok előszeretettel használják ki természetes figyelmetlenségünket.  Nézzük, mi az az öt dolog, amire mindenképp érdemes odafigyelnünk, hogy az apróbb-nagyobb bosszúságok ne keserítsék meg az értékes szabadnapokat.

1) Már az indulás előtt készüljünk fel arra, hogy biztonságban legyen a pénzünk.

Mivel Horvátországban a legtöbb nyaralóhelyen szinte mindent elintézhetünk a bankkártyánkkal, érdemes bepakolnunk az úti csomagba. Csak a legszükségesebb mennyiségben vigyünk magunkkal kunát, például fagyira, parti árusnál való vásárlásra vagy parkolódíj-fizetésre, illetve a szállásdíjra, de erre nyilván csak akkor van szükség, ha nem előre fizetett magánszállásra mennénk. A nagyobb kempingekben, esetleg szállodákban szinte mindenütt lehet kártyával is fizetni.

2) A pénzváltásnál kérjünk aprót is, mert az autópálya fizetőkapuknál nem biztos, hogy vissza tudnak adni, és igazán kellemetlen 40 fokos hőségben feltartani a sort.

Arról nem is beszélve, hogy a nagy sietségben – legyünk jóindulatúak és fogjuk erre – nem biztos, hogy jól adnak vissza. És ugyan ki fordulna vissza az utópályán azért, hogy pár kuna miatt reklamáljon. Egyébként itt is érdemesebb a kártyát használni, hiszen a kártyás sorok jóval gyorsabban haladnak – sok kapunál már egy érintéssel is fizethetünk.

3) Ha nagyobb mennyiségű készpénz van nálunk, ne tartsuk mindet egy helyen – így, ha eltűnik is egy része, nem maradunk teljesen pénz nélkül.

A strandon ne hagyjuk értékeinket őrizet nélkül. Minden nagyobb szupermarketben vagy strandbutikban vehetünk összecsavarozható műanyag pénztárcát és telefonvédő tokot, amit a nyakunkba is akaszthatunk, így fürdés közben is biztonságban lesznek a legfontosabbak.

5) Az eurót elfogadják ugyan sok horvát szállás- és vendéglátóhelyen, de nagyon nem éri meg vele fizetni, mert elég rossz árfolyamon váltják.

Ahol csak mód van rá, használjuk a bankkártyát, vagy szükség esetén inkább egy közeli ATM-ből vegyünk fel eurót. A Mastercard Nearby alkalmazással bárhol megtalálhatjuk a hozzánk legközelebb eső ATM-eket. Ezt érdemes még itthon letölteni az App Store-ból vagy a Google Play áruházból.