Az Adria tengerpartja káprázatosan változatos: a hatalmas hegycsúcsok és meghitt kis öblök váltakoznak, buja, mediterrán erdők ölelésében. A tengerpartot több mint 1000 kisebb-nagyobb sziget övezi. A változatos tájon szerencsére strandoláshoz ideális homokos partszakaszok is találhatóak, ez utóbbiak közül mutatunk most be öt igazán élettel teli strandot.

Kraljicina homokos strand Nin városa mellett

Nin híres homokos strandjairól, hiszen szinte körbeveszik a várost, hosszan elnyúló homokos partszakaszok várják a látogatókat. A legnagyobb közülük a 3 km hosszú Ninska Laguna, ahol a Kraljicina strand található. Ha valaki a hamisítatlan beach-hangulatot keresi, akkor ide mindenképp el kell látogatnia. Nagyon jól el lehet tölteni is egy-két hetet akár gyerekekkel is, mert tenger meleg, és jópofa szórakozás a közelében található fekete gyógysarat is kipróbálni.

Crikvenica – a Crni molo homokos strandja

A Crikvenicán található riviéra az egyik legközelebbi üdülőközpont a magyar turisták számára, hiszen Budapestről alig 5-6 óra alatt a tengerhez érhetünk, és ráadásul szinte végig autópályán. A kellemes, homokos és kavicsos partszakaszokon mindenki megtalálhatja a szívéhez legközelebb álló strandot, sőt, akár közvetlenül a városban is fürdőzhetünk. A legjobb strand is itt található: több száz méter hosszan terül el a parti sétány mellett a Crni molo strand, amyely számtalan szabadtéri sporttal és programmal várja a pihenni vágyókat, sőt nyugágyakat és napernyőket is bérelhetünk. Aki pedig megéhezik, a kisebb-nagyobb vendéglátóipari egységek között biztosan talál ízlésének megfelelőt.

dugi_otok

Dugi Otok

Dugi Otok – a Saharun strand

Ennek a csodás partszakasznak nem csak a neve hasonlít a Szaharára: pont olyan homokos, mint a híres sivatag. Dugi Otok (azaz a „Hosszú sziget”) 40 km hosszan terül el a tengerben. Aprókavicsos strandjai között szerencsére lenyűgözően szép homokos öblöket is találhatunk, amelyek különlegesen szép környezetben kínálnak fürdőzési-napozási lehetőséget a család minden tagjának. Az egyik legszebb közülük a Veli Rat közelében található 800 méter hosszú Saharun elnevezésű fövennyel borított strand.

A homokos strandot kellemes árnyat adó erdő szegélyezi, ahová a nagy meleg és tűző napsütés elől behúzódhatunk. Napközben nyugalmasabb, hiszen nagyrészt családok töltik itt a nyaralásukat, az esti órákban azonban Saharun megtelik pezsgő élettel, a bárokban, kávézókban alig lehet egy tűt leejteni, a part homokján pedig reggelig tartó strandbulik zajlanak.

Zadar – Zaton homokos strand

A gyönyörű, homokos Zaton strand Zadar városától pár km-re nyugati irányban található, és csodás helyszínt nyújt az aktív nyaralás szerelmeseinek. Széleskörű sportolási és szórakozási lehetőségeket találunk: lehet teniszezni, minigolfozni, röplabdázni vagy asztaliteniszezni. De ha már ott vagyunk,  érdemes kipróbálni a helyiek kedvencét, a picigin vízi labdajátékot is. A strand persze fürdésre is kiváló: kristálytiszta vizének köszönhetően megkapta a legjobb strandoknak járó Kék zászló díjat. Itt az egész család jól érezheti magát a nyaralás teljes ideje alatt: egész napos programokat szervezhetünk például a vízi csúszdás élményparkba, és számos étterem vagy büfé közül választhatunk. A strand ráadásul akadálymentesített, így azok is kényelmesen megközelíthetik, akik kerekesszékkel érkeznek.

Rab sziget, Lopar – Rajska plaza strand

Rab szigetére pár óra autópályás és kompos utazással aránylag rövid idő alatt eljuthatunk, és partján több homokos strandot is találunk. A szigetecske bájosan kicsi, az egyhetes nyaralás alatt minden szegletét felfedezhetjük. Az meghitt hangulatú öblök mellett népszerű, kifejezetten beach-hangulatot árasztó, másfél kilométernyi fövenyes partszakasz is található itt. Ha valaki pezsgő életre vágyik, akkor a Rab várostól 14 kilométerre található Rajska plazát javasoljuk, ahol minden megtalálható, amire csak a nyaralók vágynak: langyos vizű, lassan mélyülő part, italbárok, büfék, éttermek, zuhanyzók, strandcikk üzletek, de a legkülönfélébb vízi és strandsportokat is fellelhetjük, vagy akár kerékpártúrát is szervezhetünk. Szerencsére mindezek mellé kristálytiszta, kitűnő minőségű tengervíz vár minket: a Rajska strand elnyerte a Kék Zászló díjat is.

Ha szeretné tudni, mennyibe is kerül majd az útiköltség, pár kattintással megnézheti  az autópályadíj- és kompdíj kalkulátorral.