Horvátország nem csak az Adria miatt csodás. Számtalan természeti szépség és történelmi vagy gasztronómiai csoda várja a turistákat. Ezek közül összeszedtünk most ezekből ötöt.

Marco Polo talán Korculán született

Egy helyi hagyomány szerint Marco Polo 1254-ben született Korčulán, méghozzá egy kereskedőtelepen, bár erről, csakúgy, mint a híres felfedező többi kalandjáról, nem éppen megbízhatóak a bizonyítékok. Az általánosan elfogadott nézet szerint a középkori kalandor Velencében született, de ez nem akadályozta meg a korčulaiakat, hogy emléktáblát helyezzenek el városukban Polo szülőházánál, sőt, még múzeumot is neveztek el róla.

Marco Polónak egyébként más kötődése is van a szigethez. 1298. szeptember 9-én a korčulai csatában a Velencei Köztársaság megtámadta a Genovai Köztársaságot, Marco Polo pedig egy egész gályát fegyverzett fel és irányított a háborúban, azonban elfogták, és egy évet töltött genovai fogságban.

Zágráb a kávé szerelmeseinek fővárosa

Zágráb ugyan távol van az Adria partjaitól, de legalább útközben érdemes felfedezni a rejtett értékeit. Fedezze fel a középkori negyedet, Gornji Gradot, a 13. századi Szent Márk templomot és neogótikus katedrálist, valamint Donji Grad különlegesen egyedülálló negyedét, a zöld parkokkal díszített terebélyes Habsburg épületekkel büszkélkedő városrészt.

zagrab_ovaros

Zágráb, óváros

A történelmi emlékek mellett azonban van valami, ami legalább ugyanolyan fontos szerepet kap Zágráb életében. Ez pedig a feketekávé. A város tele van mesés kávézókkal, ahol nagy műgonddal válogatják a különböző kávéfajtákat és hatalmas hangsúlyt helyeznek a különféle elkészítési módokra is.

Igazi gasztroélményeket kínál

A minőségi olívaolaj, a fehér és a fekete szarvasgomba és a horvát borok kombinációjával olyan különleges gasztronómiai élményben lehet része, amit biztos, hogy sohasem fog elfelejteni. Az isztriai szarvasgomba méltán lett messze földön híres. A házi tésztával (pljukanci vagy fuži) a legfinomabb, amit egy egyszerű tejszínes, szarvasgombás mártással és a régióban termő vadspárgával ízesítenek. Nem véletlen az sem, hogy a Monte, amely egy kitűnő rovinji étterem, a közelmúltban elnyerte az ország első Michelin csillagát is.

szarvasgomba

Szarvasgomba

A Fehér Ház is adriai kőből épült

Zlatni Rat fotogén tengerpartján kívül Brac szigete híres a különlegesen szép fehér kövéről, melyet számtalan híres épület díszítéséhez felhasználtak. Ilyen a Diocletianus-palota és a washingtoni Fehér Ház is. A szigetre a Jadrolinija kompjárataival lehet eljutni Splitből vagy Makarskáról. Ha ott járunk, mindenképp érdemes bebarangolni Brac elhagyatott kis falvait is, amelyek a régi horvát vidéki élet hangulatát árasztják.

Delfinek is élnek a part közelében

A Losinj-sziget a horvát szigetvilág egyik legkülönlegesebb ékköve. A Cikat öböl mélyén, az autós kemping előtt találjuk azt a kellemes, homokos strandot, amelynek partját hűs fenyőerdő övezi. A strand szinte végig finom homokkal borított és lassan mélyül, így kisgyerekkel ideális. De mégsem ez a legnagyobb előnye, hanem az, hogy a parton bérelhetünk kis csónakot, kajakot is és kis szerencsével láthatjuk a környék vizeinek legnagyobb sztárjait, a gyakran felbukkanó delfincsapatokat.

Nézze meg útiköltség-kalkulátorunk segítségével, hogy mennyibe fog kerülni az utazás az autópályadíjakkal és a kompdíjakkal együtt!