Ha a legkellemesebb horvát strandokat keresi, érdemes délnek indulni, a dalmát tengerpartra, ahol a leginkább csábító homokos partok, kavicsos öblök és napsütötte sziklák találhatóak.

Összeszedtük közülük a 7 szerintünk legjobbat:

Spiaza strand, Susak sziget

A csaknem sivatagos felszínű Susak egy apró horvát sziget, amely szinte teljesen homokból áll. Mali Lošinjról érhetjük el komppal. A sziget fő strandja a Spiaza, egy fenséges félhold, amely Susak falu mellett fekszik. Az öböl nagyon sekély – akár 500 métert is kell sétálni befelé, hogy olyan mély legyen a tenger, ahol úszkálni is lehet. Hasonlóan homokos a keleti parton fekvő Bok öböl, de ez sokkal kevésbé zsúfolt, mert keresztül kell sétálni egy sziklás mezőt, hogy elérjük. Az élményért viszont mindenképp megéri!

susa_ sziget

Susak sziget

Uvala Dubovica starnd, Hvar-szigetén

Hvar reneszánsz stílusú kikötője világhírű elegáns bárjairól és az éjszakai életéről. Ha viszont egy jó strandot keresünk, akkor az a legjobb, ha magunk mögött hagyjuk a várost. Kelet felé indulva számos kellemes öblöt találhatunk, amelyek közül a legvonzóbb a kavicsos Uvala Dubovica. Az öböl sekély, így jó terep egy könnyed családi evezős túrához, bár a szezonban igen népszerű a jachtok és motorcsónakok között is. Tömeg itt sem lesz, hiszen az öböl feletti főútvonalon lévő parkoló mindössze ötven jármű befogadására alkalmas. Ha semmiképp sem akarja kihagyni az Uvala Dubovicát, béreljen kerékpárt vagy robogót a Luka Rent-ban Hvarban, és azzal induljon útnak.

Kraljičina plaža, Nin sziget

Ha a tengerpart Önnek egy végeláthatatlan homokfövenyt jelent, akkor mindenképp el kell látogatnia Nin szigetére. A Zadartól 15 km-re fekvő Nin legizgalmasabb strandja a hosszú Kraljičina plaža, ahol néhány bár is van, de amiért érdemes idelátogatni, az a kilátás: lenyűgöző, ahogy a kísérteties Velebit hegység a víz fölé magasodik. Különlegesség a Kraljičina plaža mögötti terület gyógyhatású iszapja, amely hatékony gyógymódot jelent a fájdalmas ízületek és izmok számára.

Bačvice strand, Split

Split leghíresebb fürdőhelye minden bizonnyal a Bačvice strand, amely sekély homokos partjával ideális nyaralóhely, főleg gyermekes családoknak. A családias tengerparti üdülőhelyen minden megtalálható, ami egy kényelmes és élményekben gazdag nyaraláshoz kell. A Bačvice a picigin labdajátékról is híres, amely egy egyedülálló dalmát sport, látványos akrobatikus ugrássokkal, és az a lényege, hogy a játékosok megpróbálják megakadályozni, hogy a picigin nevű kis labda megérintse a vizet.

homokos_strand

Homokos strand

Lovrečina-öböl, Brač-szigetén

A Lovrečina-öböl egyike azon Brač szigeti strandoknak, amelyek szinte minden nyaralási prospektusban szerepelnek: az áttetsző víz szegélyezte homokos parton egy romos középkori templom pompázik az olajfaligetek között. Aki ide igyekszik, jó, ha tudja, hogy korlátozott számú parkoló van, és nincs buszmegálló sem a közelben, így tömeg nincs, de gyalogosan kissé macerás megközelíteni. Ha mindenképp ide igyekszünk, akkor érdemes a közelben szállást találni.

brac_sziget

Brac sziget

Grebišće strand, Hvar-sziget

Míg Hvar szigetén számos strand sziklás, kavicsos tengerfenékkel, a Grebišće selymesen homokos parttal várja a nyaralókat. A víz tökéletesen alkalmas evezéshez. Jelsa városától 4 km-re keletre, közvetlenül a Sućuraj út mentén, a Grebišće kempingen átsétálva lehet elérni el a strandot. Maga a part nagyon keskeny, és nagyon kevés árnyékot találhatunk rajta, de az öböl cserébe sekély vizű és homokos. A kempingben található kávézóban vagy a Čorni Petar strandbárban italok és könnyű harapnivalók állnak rendelkezésre.

Zlatni Rat, Brač-sziget

A türkiz tengerbe mélyen benyúló, ezüstösen ragyogó, keskeny földnyelv-félszigetecske, a Zlatni Rat (“Golden Cape”) a dalmát strandok ékköve, mely számtalan plakáton, brosúrában és útikönyvben szerepel. A kavicsos félsziget nagyon népszerű, és a tömeg ellenére valóban tiszta tengerpartján feledhetetlen strandélményeket szerezhetünk.