Egynapi autóútra mesés strandokat találhatunk az Adrián, érdemes hát felkutatni Horvátország déli gyöngyszemeit. A nagyobbrészt sziklás partok között a szárazföldön és a szigeteken is találhatunk lenyűgöző, homokos öblöket vagy jól felszerelt strandokat. Szerencsére autópályán és komppal vagy menetrend szerinti hajójárattal valamennyi üdülőparadicsom könnyen megközelíthető.  Az útvonalat és az útiköltségeket előre kiszámolhatja az autópálya-kalkulátorral.

Nin

Nin híres homokos strandjairól, hiszen azok szinte körbeveszik a várost. A legnagyobb a 3 km hosszan elnyúló Ninska Laguna, ahol a népszerű Kraljicina strand is megtalálható. Kitűnő választás gyerekekkel, mert tenger meleg, és jópofa szórakozás a közelében található fekete gyógysarat is kipróbálni.

Dugi otok

Fehér homokos part az Adrián? Igen! A Plaza Sakarun csodaszép fehér homokos partját mindenképp érdemes meglátogatni. A Zadar mellett található „hosszú sziget”, azaz Dugi Otok sűrűn tagolt partja rengeteg privát strandolásra alkalmas nyugodt kis öblöt rejt, amelyek között sok homokos is található. Az igazi vadregényes öblöket, szirteket rejtő sziget emellett sok-sok kilométeren keresztül biztosít biciklizésre is alkalmas utakat. Dugi Otoknak nincs kompösszeköttetése a szárazfölddel, de katamaránnal vagy csónakkal megközelíthetjük, Zadarig pedig könnyen eljuthatunk, hiszen ide közvetlen autópálya vezet.

dugi_otok

Dugi Otok

Primošten

A félszigeten fekvő Primosten igazi mediterrán hangulatú település, sok kis kőház és meghitt, szűk utcácskák jellemzik. A mesterséges félsziget eredetileg egy sziget volt, de a turizmus fellendülése után a tengert feltöltötték.  A közelében kellemes homokos strandokat találhatunk.

Pakostane

Ha igazi beach-élményre vágyik az Adrián, akkor a Pine Beach homokos strandját érdemes felkeresnie. A strand egy kilométeres partszakasza szinte végig finom homokkal borított, elszórva találhat rajta sziklás részeket. A Pine Beach jól felszerelt strand, kisgyerekkel is érdemes itt nyaralni.

Pakostane

Pakostane látképe

Brac sziget

A Banj strand Brac egyik legjobban kiépített strandja, hosszan elnyúló, lassan mélyülő homokos partján több óriáscsúszda, napágyak, ernyők, tusolók, bárok és étterem várja a turistákat. Ez a gyönyörű és minden jóval felszerelt strand Brac központi városában, Supetarban található, méghozzá a város nyugati részében, a Szent Miklós-félsziget előtti öbölben.

Murter

Az Adrián ringatózni egyike a világ legjobb szórakozásainak. Ha Ön is így érzi, irány Murter! Murteren minden a hajózásról szól, a sziget mindhárom településén található 1-1 hajós kikötő, így akár 1000 hajó is ringatózhat a kikötőkben egyszerre. A szezon emiatt itt jóval hosszabb, mint a fürdővárosok környékén, hisz a hajókirándulásoknak köszönhetően ősszel és tavasszal is közkedvelt úti cél. Ha itt nyaral, mindenképp keresse fel a város mögött, található hatalmas, homokos Slanica strandot, ahol igazi beach-hangulat várja.

Split

Itt szinte januártól decemberig strandolhat. A Bačvice strand homokos tengerpartja kedvelt fürdőhely Splitben – nem véletlenül. Olyan kellemes a vize, hogy a legelszántabbak akár egész évben is fürdenek itt. A hely különlegessége a picigin, ami egy közkedvelt vízi labdajáték a splitiek körében. A strand emellett elnyerte a Kék zászló kitüntetést, ami a minőségi üdülőhely és a tiszta tenger szimbóluma.

Split

Split

Trogir

Sokan Trogirt tartják Horvátország egyik legszebb városának. Különlegessége, hogy óvárosa egy kis szigetre épült, és történelmi központként az UNESCO védelme alatt áll.Ráadásul izgalmas megközelíteni is: a szigetet a szárazfölddel egy 20 méter hosszú, eredeti középkori kőhíd köti össze. Sajnos az óvárosnál és annak közvetlen környékén nem lehet fürödni, de újabb beépítésű, szárazföldi partvonala mentén és a Ciovo szigeten már kedvünkre strandolhatunk, és persze szuper, homokos partszakaszokat is találunk.

Omiš

Omis városa impozáns helyszínen, lenyűgöző sziklák tövében fekszik, a csodás Cetina folyó partján.  A kékeszöld tenger homokos és kavicsos strandokat övez, a partot pedig árnyat adó örökzöldek szegélyezik. A strandolás mellett számos izgalmas programot találhatunk, barangolhatunk Omiš óvárosában a szűk utcácskákon, búvárkodhatunk, vagy raftingolhatunk a Cetina folyón.