Horvátországban a hivatalos pénznem a kuna (HRK), de a nagyobb szállodákban, az autópályán és bizonyos kempingekben az eurót is elfogadják.

A kuna váltópénze a lipa, 100 lipa egy kuna.

Fizetés bankkártyával
A legtöbb nagyobb városban talál olyan üzletet, szállodát vagy szórakozóhelyet, ahol MasterCard® és Maestro® kártyával is tud fizetni. Bankautomata is van szinte mindenütt, de a tengerparti településeken biztosan talál ATM-et. Ha bankkártyával szeretne fizetni, ezt mindenképpen jelezze előre a pénztárosnak. A nagyobb üzletekben általában vannak olyan pénztárak, amelyeknél kizárólag bankkártyával tud fizetni. Érdemes ebbe a sorba állni, itt nem lassítják a haladást az apró után kutató vásárlók. Az üzletek, éttermek, kempingek bejáratánál általában jelzik, hogy milyen bankkártyával fizethet, de ha MasterCard® és Maestro® kártyával indul útnak, ezeket a fent említett vendéglátóhelyeken jó eséllyel elfogadják. A külföldön történő kártyás fizetés, illetve pénzfelvétel esetén az adott napon irányadó átváltási árfolyammal és a pénzfelvétel esetleges költségeivel kapcsolatban minden esetben tájékozódjunk előzetesen számlavezető bankunknál.
Az országhatáron megkérdezhetik tőlünk, hogy van-e elegendő költőpénzünk. Válaszként elegendő felmutatni a bankkártyánkat, az egyenleg iránt nem érdeklődnek.

Vásárlási és fizetési szokások
Horvátországban széleskörűen elterjedt gyakorlat, hogy borravalót adnak. Ez általában 10 százalék körüli összeg még akkor is, ha a felszolgálást külön felszámítják. Ezt egyébként van, hogy csak az étlapon jelzik, a számlán azonban már nincs rajta. A helybéliek úgy tartják, a számla végösszegétől függetlenül minimum 5 kunát illik otthagyni a pincérnek. Az éttermen kívül bárokban és taxizáskor is illik felfelé kerekíteni. Szokatlan lehet azonban számunkra, hogy tárlatvezetésért vagy az idegenvezetőknek is gyakran adnak némi aprót köszönetképpen. A borravalónak akkor sem kell lemaradnia, ha kártyával fizet. Egész egyszerűen mondja meg a pincérnek, hogy hány kunával magasabb összeggel terhelje meg a kártyáját.

Mi mennyibe kerül?
Az árak a helyi viszonyoktól függően változhatnak.

Utazás
Horvátországban az autópályadíj a megtett kilométerek számától függ. Jól jöhet, ha előre gondoskodik néhány kisebb címletű bankjegyről, illetve bankkártyáról, hogy az autópályadíjat könnyen és gyorsan kifizethesse. A városi, menetrendszerinti autóbuszjáratokat érdemes kihasználni: 10-12 kunáért a városon belül sokszor könnyebben és gyorsabban eljuthatunk velük célállomásunkra, mint autóval. Egy középkategóriájú autót 300-400 kunáért lehet bérelni. Ha autót szeretne bérelni, célszerű, ha a bérleti díj tartalmazza a következőket: korlátlan kilométer-használat, felelősségbiztosítás, törésbiztosítás, lopásbiztosítás, repülőtéri pótdíj, 24 órás segélyszolgálat, helyi adók.