Szigeten nyaralni különös varázzsal bír. A horvát szigetek pedig különösen ámulatba ejtőek. Romantikus hangulata van annak, hogy körös-körül víz vesz körül minket – valahogy mintha még jobban kiszakadhatnánk a hétköznapokból. És ezért az élményért igazán nem kell messzire mennünk. Igazi mázlisták vagyunk, mert Horvátország 1185 szigettel vár minket: a világ egyik legtagoltabb (és leggyönyörűbb) tengerpartja.

Van köztük lakott és lakatlan, kicsi és nagy egyaránt. A Földközi-tenger néhány legnagyobb szigete is itt található.: északon Krk és Cres, délen Brac és Hvar szigete. Ezek mind a 67 lakott sziget közé számítanak, városokkal, üdülőközpontokkal és saját történelemmel, hagyományokkal.

A kisebb szigetek között egészen parányiak is vannak, akkorák, mint egy focipálya vagy akár még kisebbek is, mindössze egy zátony vagy szikla kandikál felénk az azúrkék vízből. Ezeket nem lehet menetrend szerinti komp- vagy hajójáratokkal megközelíteni, de a helyi utazási irodák szinte mindenhová szerveznek körutakat, motorcsónakkal vagy hajóval.

Nézzünk néhány izgalmas, öblöcskékkel csipkézett szigetet, amelyeket komppal vagy hajóval közelíthetünk meg.

Galesnjak sziget

Ez a pici sziget Zadar és Pašman között a szerelmesek szigete – nem véletlenül: szép szív alakja igaz, hogy csak a levegőből látható, de mivel lakatlan, igazi romantikus rejtekhely. Galesnjak egy valódi természeti csoda, és nem az ember műve.  Igaz, hogy magánkézben van, de a vajszívű tulajdonos megengedi, hogy a szerelmesek idehajózzanak egy-egy meghitt délutánra. Ha valaki kizárólag kettesben szeretne itt eltölteni egy kis időt, arra is van lehetősége. A 130.000 nm-es szigetet tulajdonos bérbe is adja – például a leánykérés idejére.

Ha szeretné kiszámolni, mennyibe fog kerülni az útiköltség, autópályadíjjal és kompdíjjal együtt, akkor kattintson ide: Útiköltség kalkulátor

Cres sziget

A szigetet a Krk szigeten keresztül lehet legkönnyebben megközelíteni Magyarország felől. Valbiskából indul a komp és Merag kikötőjébe érkezünk. A sziget számtalan felfedeznivalóval vár minket: itt található a híres horvát Kék Barlang, ahol csodás fényeket varázsol a tengervízen átszűrődő napsugár.

Az eldugott kis falu, Lubenice strandja szintén népszerű, és a falu is tartogat látnivalókat, hiszen Horvátország legrégibb településeként tartják számon. Érdemes ellátogatni a régi kápolnához, ahonnan csodás kilátás nyílik. Lubenicében pár tucatnyian laknak, de éttermet és kávézót lehet találni.

Cres sziget, Valun látképe

Cres sziget, Valun látképe

Losinj sziget

Mali Losinj és Veli Losinj

Lošinjba azok látogatnak el, akik kerülni szeretnék a nyüzsgő üdülőközpontokat. A csodálatos növényvilággal és kellemes klímával megáldott sziget legnépszerűbb települései Mali Lošinj  és Veli Lošinj. Cres szigete és Lošinj szigete kétezer évvel ezelőtt össze voltak kötve, de a rómaiak egy kanális kiépítésével elválasztották őket.

Veli Lošinj, a sziget délkeleti oldalán található, a Szent Ivan domb lábainál, egy kellemes kis öbölben. Neve azt jelzi, hogy egykor a sziget legnagyobb települése volt, de ezt a szerepet ma már  átadta Mali Losinj-nak. Veli Losinj történelmi emlékekben gazdag, és barangolás közben számos csodálatos régi villát és meghitt, hangulatos mediterrán udvarokat fedezhetünk fel benne.

Mali Losinj egy modern nyaralóhely, azoknak való, akik a tengeri lubickolás, napozás mellett az éjszakai életről, és az éttermek, bárok, kávézók nyújtotta élményekről sem akarnak lemaradni. Ha megelégeltük a strandolást, Mali Losinjban akkor sem fogunk unatkozni, hiszen kulturális és sportélményekből bőven van választék.

Látnivalók bőven vannak itt. Csak néhány kiemelve: Sziszi királyné nyári rezidenciája, a Szent Márton-templom, a gyógynövényeket bemutató Aromás Kert, a Kálvária. Önmagában a természeti környezet is nevezetesség, főleg a hatalmas illatos fenyőerdők.

Adria, Losinj sziget

Adria, Losinj sziget

 Susak sziget

Susak igen kicsi sziget, mindössze 3 km hosszú, és 1,5 km széles. Losinj szigetétől délnyugatra található. Losinjig komppal juthatunk el, ezután át kell szállnunk hajóra, hogy a szigetre érjünk, vagy Rijekából közvetlenül hajózhatunk erre. Több szempontból is különleges kis sziget. A finom sárga por, amely a teljes szigetet beborítja, igazi fövenyes partot varázsol a strandra. Unikumnak számít a szigetlakók nyelve is, hiszen saját dialektust beszélnek, amelyet a még a többi horvát se ért meg. A helyi konyha, és a borok is különlegesnek, és ráadásul nagyon finomak.

Susakon kellemes, finom homokkal borított öblöket, és sziklás tengerpartokat találunk, és olyan csendet, nyugalmat, amelyet talán sehol másutt a szigetvilágban. Errefelé annak érdemes nyaralást tervezni, aki távol akarja magát tudni a nyüzsgő turistáktól. Nincsenek éjszakai szórakozóhelyek, se nagy szállodák, sőt, még utak és autók se. A szigeten egyetlen kis falu van, a Dragoca-öbölben fekvő Susak, épp ezért szállást se könnyű találni, aki idelátogat, legtöbbször csak jön-megy, és pár órát tölt sétával, fürdőzéssel. Az a néhány óra viszont biztos, hogy felejthetetlen élmény lesz.

Susak sziget panorámája

Susak sziget panorámája