Autós információk, kiemelt autópálya-pihenőhelyek:
www.horvatorszag.autopalyan.hu

Fontos tudni!

  • Horvátországban mindenfajta radardetektor használata, még kikapcsolt állapotban sem lehet a gépkocsiban tartani, ellenkező esetben a határon, illetve rendőri ellenőrzés során szabálysértési bírságot szab ki a horvát hatóság.
  • November 15-től április 15-ig a gépjárműveken kötelező a téli gumi használata.
  • A téli időszámítás idején nappal is kötelező a fényszóró bekapcsolása.
  • A horvát rendőrség komolyan ellenőrzi a téli gumik használatát, illetve a hólánc meglétét. Ezek hiánya pénzbírságot és a forgalomból való kizárást vonja maga után.
  • Sebességhatárok: autópályán 130 km/h, autóúton 110km/h, egyéb utakon 90 km/h, lakott területen pedig 50 km/h.
  • Minden Horvátországba belépő autóban legalább egy sárga-sárgászöld fényvisszaverő mellénynek kell lennie.

Horvátországban az autópályák használata díjköteles, a díjat a fizetőkapuknál kell kifizetni euróban vagy kunában, de ki lehet egyenlíteni bankkártyával, valamint az ENC (útdíjak elektronikus fizetése) készülékkel is. ENC készülék vásárolható a Varazdin és Sveta Helena fizetőkapuk mellett lévő eladóhelyeken, illetve a forgalmasabb benzinkutakon. A vásárlást követően saját felhasználónevet és jelszót kapunk, amivel a HAC honlapján bármikor az ENC-számlánk egyenlege.

Az autópályán lévő alagutak használatáért -az Isztria kapujában megépített Ucka alagút kivételével – külön díjat nem kell fizetni.

Kérjük, vegye figyelembe -különösen alacsonyabb rendű utak kereszteződésénél -, hogy leengedett sorompó, illetve fénysorompó helyett „egyszerű” stoptábla hívja fel a figyelmet a vasúti átjáróra.