A tágas sziget csodaszép természeti adottságai mellett gazdag középkori emlékekben és hangulatokban is. Ha igazi barangolós, romantikus nyaralást szeretne, mindenképpen Brac legyen az úti cél.

Ráadásul autópályán és komppal könnyen megközelíthető. Nézze meg autópálya- és kompdíj-kalkulátorunkkal, mennyibe is kerül majd eljutni Brac szigetre.

Supetar, a mediterrán hangulat városa

Supetar, Brac sziget központi települése természetesen szintén számos középkori látnivalóval rendelkezik, melyek főleg a Főtéren, illetve a Szent Miklós-félszigeten találhatóak. A séta közben betérhetünk a hangulatos kávézók és éttermek egyikébe, és  megkóstolhatjuk a tenger gyümölcseiből készített mediterrán különlegességet.

Sűrű középkor

Brac szigetén az évszázadok alatt számtalan nép megfordult. A sziget nagyon régóta lakott: első lakói az illírek voltak, akik az északi part közelében, a mai Skrip helyén emeltek erődítményt. Fő megélhetési forrásuk a szarvasmarha-tenyésztés volt. Később a rómaiak építettek itt házakat, ők nyitották meg az első kőfejtőt is. A rómaiak után a Bizánci birodalom képviselői érkeztek Bracra, de közben a gótok is feldúlták, majd a salonai menekülők és a neretvánok telepedtek le a szigeten.

1102-ben Könyves Kálmán uralma alá került a sziget, majd a velenceiek és a magyar-horvát királyok váltották egymást egészen a 15. századig. II. András a szigetet a krki Frangepán családnak adományozta, majd 1420-tól közel négy évszázadon át a velenceiek uralma alatt volt 1797-ig.

Brac_romok

Középkori falu Bracon

Újkori nyüzsgés

Velence bukása után a Habsburg Birodalom foglalta el a szigetet. 1806-ban orosz cári hadak érkeztek a szigetre. Az oroszok után a Napóleon francia császár birodalmához tartozott a sziget 1814-ig, majd ismét osztrák kézre került. 1823-ban került horvát fennhatóság alá (ennek révén a Magyar Királyság részévé vált).

Az Osztrák–Magyar Monarchia világháborús veresége és széthullása nyomán 1918. december 1-jén az újonnan szerveződött állam, a Szerb–horvát–szlovén Királyság, majd Jugoszlávia részévé vált. 1991 óta a függetlenségét kivívott Horvát Köztársasághoz tartozik. A sziget tengerparti részén az állandó kalóztámadások, valamint a sziget belsejének termékeny földjei miatt a tengerpart közelében hosszú ideig nem is épült település.

A legszebb emlékek

A Konoba Tomicban valódi, hamisítatlan középkori lakomát csaphatunk, ha megéheztünk kirándulás közben.

Ha pedig Bol településen járunk, mindenképp nézzük meg a helyi dominikánus kolostort is, mert ez Horvátország egyik legcsodásabb szentélye.

A sziget legmagasabb csúcsára, a Vidova gora felé vezető úton keresztül közelíthetjük meg Brac egyik legérdekesebb látnivalóját, a híres Blaca kolostort, amit a törökök elől menekülő glagolita szervezetesek építettek. A kolostor most múzeumként működik, érdemes megtekinteni, mert mai napig Brac egyik legszebb látnivalója.

bol_templom

Bol temploma és kolostora

Fedezze fel a híres mészkőbányákat

Brac kiváló minőségű mészkővel rendelkezik, amelyet Brac márványának is neveznek. A világ számos híres és fontos épületét díszíti: ebből épült a berlini Reichstag, a washingtoni Fehér Ház, a spliti Diokletianus-palota, a bécsi parlament, és számos palotát építtettek belőle Velencében is. Leghíresebb kőfaragó települése Pucisca, és itt található a legnagyobb működő kőbánya is. Érdemes megtekinteni a régi kőbányákat a mai Splitska-Postira környékén.