Horvátország déli partvidékére utazik, és szeretné felfedezni a helyi finomságokat? Dalmáciában a mediterrán régióra jellemző roston vagy nyárson sütött hal- és birkaételek jellemzőek, amiket leginkább friss zöldségekkel, zöldséges mártásokkal, pürékkel, szószokkal tálalnak. Fedezze fel velünk azokat az ínyencségeket, amiket vétek lenni kihagyni.

Étvágygerjesztőnek egy jó halleves?

Ha nagyon éhesek vagyunk, csak akkor rendeljünk levest a főétel előtt. A horvát hallevesek ugyanis elég sűrűek, laktatóak. Dalmáciában közkedvelt a citromleves is, amit tojásból, cukorból és fahéjból készítenek, így inkább desszertnek tűnik a magyar ízléshez képest. Épp ezért érdemes hideg csipegetnivalót rendelni a grilltál előtt. A dalmát prsut (szélben szárított sonka) kitűnő előétel juhsajttal, olajbogyóval és egy pohár finom dalmát vörösborral.

Mediterrán herkentyűmennyország

Főételnek mindenképp próbáljuk ki a halat! Érdekesség, hogy a tengeri finomságokat legtöbbször bor és tengervíz keverékében főzik vagy épp füstösre grillezik. Az étlap nagy része tonhalból (tin), tintahalból (lignja), szardíniából, makrélából vagy szardellából áll. Drágábbak és ritkábbak az ízletes, fehér húsú halakból készült ételek, sőt, igazi ínyencségnek számítanak még a tengerparton is. Érdemes haltálat rendelni, mert így szinte mindenfajta herkentyűből kaphatunk ízelítőt.

Tengeri herkentyűk

Tengeri herkentyűk

Sok étterem kínál ízletes rák- és polipfajtákat, tintahalakat, sőt cápaféléket is. Ha osztrigára vagy kagylóra vágyunk, de elérhető áron, akkor a Lim-fjord, illetve Ston környékén kell keresgélnünk, mert itt halásszák őket, és ezért olcsóbban is juthatunk hozzájuk. Igazi különlegesség a citrommal ízesített girice, amely egy pár centis szardellafajta, vagy a  crni rizoto (fekete rizottó), amelyet a tintahal tintájával festenek feketére, reszelt parmezánnal szórják meg.

A halakon túl

Ha ráunnánk a bőséges halvacsorákra, Dalmáciában érdemes megkóstolni a prlolicát, az olajban sütött fokhagymás marhahúst vagy a serpenyőben, burgonyával és zöldséggel vasharang (vagyis „peka”) alatt sült omlós báránypecsenyét. De semmiképp se hagyjuk ki a janjenitát sem, ami egy roston vagy nyárson sült bárányhúsétel. Nem nehéz rálelni, gyakran szembe jönnek az út mentén a nyílt tűzzel sütő éttermek, ahol a húsokat közvetlenül a forgó nyársról szelik a betérőknek.

A cevap vagy más néven cevapcici, az egyik legközismertebb horvát étel, amit szinte bárhol megkóstolhatunk. Többféle darált húsból és fűszerekből gyúrják az ujjnyi kolbászkákat, amiket alaposan meggrilleznek, és salátával, paprikakrémmel (ajvárral), illetve lapos kenyérrel tálalnak. A húsokhoz, halakhoz érdemes mángolddal ízesített krumplit vagy kukoricalisztből készített gnocchit rendelni, de a puliszkát is gyakran kínálják – ne utasítsuk vissza, kitűnő köret!

Cevap ajvárral és salátával

Cevap ajvárral és salátával

Köretként nagyon finom a nálunk ismeretlen főzeléknövény, a dalmát káposzta is, amit salátaként vagy párolva tálalnak, vagy a blitva, ami egy dalmát répafajtából készített saláta. Az édességrajongók számára biztos örömet okoz majd a tejből, tojásból és karamellből készített rozsota vagy a népszerű burek, melyet szinte minden pékségben árulnak. A túróval, almával vagy akár hagymán pirított marhahússal töltött burek reggelire vagy akár vacsorára is tökéletes, fogyaszthatjuk kávéval, vagy – helyi szokás szerint – joghurttal is.