Zadar, az Adria ékköve, az egyik legcsodásabb és idegenforgalmi, illetve történelmi és gazdasági szempontból is a legjelentősebb város az Adria partján. Észak-Dalmáciában fekszik és autópályán 7-8 óra alatt elérhető.

Barangoljon az Óváros félszigetén

Zadar különlegessége, hogy az óváros egy kis félszigetre épült, amely mindössze 500 méter széles és 1 km hosszú. A legjobb, ha a gyalogosforgalomnak fenntartott Zadar hídon közelítjük meg, a Városkapun keresztül.

Itt található a legtöbb műemlék is. Az óváros sikátorai, mediterrán házai és történelmi emlékei rabul ejtik a kirándulók szívét. A part mentén lévő hatalmas kikötőben hajók, jachtok ringatóznak, megkapó látványt nyújtva a part menti sétányról. A menetrend szerinti kompok is innen indulnak a szigetekre vagy az olasz Ancona városába.

zadar_romok

Zadar középkori emlékei

Fedezze fel a középkori emlékeket

A várfalak nagy részét a középkorban húzták fel, egyik legjelentősebb nevezetessége a Szárazföldi kapu avagy Városkapu, amely római alapokra épült. A diadalív formájú kapu az egyik legszebb és legjobb állapotban megmaradt műemlék egész Dalmáciában.

A várfalnál lévő Kapitány torony ötszögletű óriásként őrzi a várost, eredetileg a török elleni védekezés idején építették a velenceiek, és összesen 10 db állt belőle. A Kapitány toronyból lenyűgöző szépségében tárul elénk Zadar óvárosa.

Zadar jelképe a különleges építésű, nyers, dalmát kőfalakkal körülvett Szent Donát templom, amely a XI. században épült, 27 méter magas és 22 méter széles. Ma már zenei előadásokat tartanak benne, mert különlegesen jó az akusztikája.

Strandoljon Zadarban vagy a közelében

Zadar strandjai általában kavicsosak, betonosak, és az óvárostól északra terülnek el. Ha igazán szép strandra szeretnénk menni, akkor célozzuk be a Zadartól kb. 16 km-re, Zaton településen található kék zászlós strandot. A homokos, kavicsos parton számtalan jól felszerelt étterem, bár, vagy szórakoztató szolgáltatóegység működik. Közel van a csodás Nin lagúna, ahol végtelen homokos part vár, és Sukosanban is remek strandokat találhatunk.

zadar_strand

Strand Zadarban

Vesse bele magát Split nyüzsgő városába

A Kalelarga, vagyis Široka ulica Zadar sétálóutcája, ahol számtalan üzlet és kávézó várja a turistákat. A tengerparti sétányon szintén szállodák és éttermek sora várja a vendégeket. Üljünk be a jobbnál-jobb éttermek egyikébe, és válasszunk egy finom hallevest vagy frissen sült tenger gyümölcseit.

Séta közben felfedezhetjük a Népek terét, amely a zadari élet központja évszázadok óta. A tér legfontosabb építészeti emléke a Városháza, az Óratorony és a Loggia.

Csodálja meg Split fényjátékát

Amit biztosan érdemes nappal és éjjel is megnézni, az a “Nap köszöntése” műalkotás, mely naprendszerünket szimbolizálja. Érdekessége, hogy a speciális üveglapok alatt napelemek vannak elhelyezve, amelyek fedezik Zadar energiaigényének egy részét. Az üveglapok alatt található sok ezer színes égőnek köszönhetően sötétedés után lenyűgöző fényjáték részesei lehetünk.

Hallgassa meg a tengeri orgonát

Itt hallgathatjuk meg a tengeri orgonát is: a hangszer 35 sípot rejt a lépcsősor alatt, amik a köveken megtörő hullámok miatt véletlenszerűen, mégis harmonikusan szólalnak meg hét különböző hangszinten, öt mélységben G és C6 között.

Ha szeretné kiszámolni, mennyibe fog kerülni az autópályadíj, akkor kattintson ide: Útiköltség kalkulátor