Idén a horvátországi tengerpartra indul? Készüljön fel arra, hogy egyes szakaszokon a tavalyihoz képest több autópályadíjat kell majd fizetnie, viszont továbbra is a fizetőkapuknál kell leróni az összeget. A matrica bevezetése szóba került ugyan, de a horvát tengerészeti, közlekedési és infrastrukturális miniszter, Oleg Butkovic tájékoztatása alapján ezek egyelőre csak tervek.

A Horvát Autópályák Vállalat (HAC) ugyanis 2017. április 3-tól 5%-kal megemelte az díjakat Horvátország legtöbb autópályáján, de a nyári időszakban, azaz július 1-jétől szeptember 30-áig még ezen felül is további 10%-kal többet kell majd fizetniük a horvát Adriára utazóknak.

Mennyibe kerül majd 2017  főszezonjában  a horvát autópályadíj?

A horvátországi nyaralás egyik fontos költsége az utazás. Legtöbben autóval vágnak neki az útnak, így az üzemanyag- és autópálya-, illetve kompdíjak jelentős részét teszik ki az útiköltségnek. Épp ezért így nem mindegy, hogy a 6-700 km-re fekvő Kvarner vagy Isztria régióba, vagy egészen délre, Dubrovnik térségébe utazunk.

Nem mindegy, hová utazik

Érdekes módon nem minden szakasz díja emelkedik. Jó hírünk van például azok számára, akik az Isztria kapuját célozzák meg, ugyanis Zágrábtól Rijekáig nem változik a fizetendő összeg, erre az időszakra a továbbra is 70 kuna marad. A magyar határtól Zágrábig tartó autópályán azonban (Gorican-Zagráb) 42 kuna helyett 44 kuna lesz a jegy ára.

Egy érintéssel működő bankkártyás fizetőkapu a horvát autópályán

Egy érintéssel működő bankkártyás fizetőkapu a horvát autópályán

Mennyit kell majd fizetnie, ha július 1-ig autópályán szeretne eljutni például Splitbe vagy Dubrovnikba?

A Zágráb-Split közötti autópálya-szakasz díja 174 kunáról 183 kunára (7686 forint) emelkedett.    Aki egészen Dubrovnikig utazik, 223 kuna helyett most 234 kunát fizet majd ezért a szakaszért.

A kelet felől érkezők is többet fizetnek

Aki az ország keleti feléből utazik az Adriára és Drávaszabolcsnál vagy Udvarnál lépi át a határt, és ebből kifolyólag Eszéknél hajt fel az autópályára, az Zágrábig a jelenlegi 116 kuna helyett, most 121 kunát fog fizetni.

Horvátországi autópályadíj fizetőkapuk

Horvátországi autópályadíj fizetőkapuk

Hogyan lehet fizetni a horvát autópályákon?

Az autópálya díjakat euróban, illetve bankkártyával vagy a horvát elektronikus autópálya-kártyával (ENC) is ki lehet fizetni. Ha készpénzben szeretne fizetni, fel kell készülnie a megnövekedett menetidőre. Ezeknél a kapuknál ugyanis rendszeresen feltorlódik a forgalom, hiszen sokan nagy címletű bankjegyekkel indulnak útnak, és a kapusok nem mindig tudnak visszaadni. Érdemes ezért inkább a bankkártyás fizetési módot választani. A legtöbb fizetőkapunál önkiszolgáló módon, egy érintéssel is fizethet, így valóban egyetlen pillanat alatt rendezheti a díjat. Fizetés előtt a bankkártyát készítse elő, majd érintse oda az terminálhoz, és már folytathatja is az útját.