Opatijában igazi békebeli hangulat, csodás parkok és villák várják a látogatót. A régen magyarul Abbáziának nevezett tengerparti város Fiume közvetlen szomszédságában, az Isztriai-félsziget és a Kvarner-öböl találkozásánál fekszik.

Magyarországról könnyedén elérhető, alig pár óra alatt odaautózhatunk. Ha szeretné kiszámolni, mennyibe fog kerülni az autópályadíj, akkor kattintson ide: Útiköltség kalkulátor

Békebeli hangulat várja

A város az 1800-as évek végére nyüzsgő üdülőhellyé vált, a korabeli arisztokrácia kedvelt tengerparti szanatóriumi városa lett, itt pihent többek közt I. Ferenc József is. Fő bevételi forrása azóta is az idegenforgalom. A kellemes, klimatikus gyógyhelyként népszerűvé vált Opatija mára több mint 12.000 gyógyulni és pihenni vágyó vendéget tud egyszerre elszállásolni.

12 km hosszú, hangulatos strandsétányát, a Lungomarét a 20. század elején építették. A Lungomare a város egyik legnépszerűbb látványossága. Az Adria egyik legszebb sétányának tartják, mert Opatija legpatinásabb épületei helyezkednek el a mentén.

opatija_kikoto

Opatija, kikötő

Kellemes éghajlat egész évben

Nem csak nyaralószezonban kellemes, de télen is enyhe a város éghajlata, az átlaghőmérséklet ekkor is 8°C. A kellemes időjárás az 1396 méter magas Učka hegynek köszönhető, amely őrzőként emelkedik a város fölé.

opatija_tenger

Opatijában is vannak kis öblöcskék

Dús, buja zöld növényzet

Opatiját babérfaligetek veszik körül, tengerpartja igen változatosan sziklás és festői szépségű. A városban mediterrán növényzetű, gyönyörű parkokat és kerteket találhat a látogató: díszes lombú, örökzöld babér, leander, pálmák kápráztatnak el minket a sétányon andalogva.

A százéves villák, hotelek és szanatóriumok között sétálva valóban úgy érezzük, mintha visszarepülhettünk volna egy évszázadok, méghozzá a boldog békeidők korába.