A horvát konyha nagyon változatos, gyakran emlegetik a „régiók konyhája”-ként is emiatt. Isztriában főként az olasz és a francia mediterrán konyhaművészet jellemző jegyei váltak uralkodóvá.

Különleges kedvencek

Isztria maga a paradicsom az ínyencek számára. A változatos domborzatú, mediterrán vidék kitűnő talajt biztosít a borszőlőknek, amelyekből a helyi pincészetek könnyű borokat készítenek. A bor mellé zamatos isztriai nyers, füstölt sonkát, szarvasgombás tésztákat, raviolit, fémharang alatt párolt bárányhúst, vadas mártásokat és persze tengeri finomságokat fogyaszthatunk.

Aki valami könnyűre vágyik a kánikulában, mindenképp próbálja ki a manestrát, Isztria különleges egytálételét: a vörösborral leöntött, pirított tésztából készített levest zöldséggel és babbal gazdagítják.

Kulen és szarvasgomba

A zamatossá érlelt juhsajt a térség gasztronómiájának egyik büszkesége. Egyik leghíresebb változata a kulen szalámi, amit a haza boltokból is ismerhetünk. Valódi ínyencség is vár minket: kiváló minőségű szarvasgombát ehetünk, a Horvátországban termő ugyanis az hozzáértők szerint legalább olyan jó, mint híres francia vagy olasz fajtái, a neve is nagyon hasonló: az étlapon „tartuf”-ként keressük.

Sütemények minden mennyiségben

Kelt tészta sajttal

Kelt tészta sajttal

Mindenképp érdemes megkóstolni a mézédes helyi fügét és szentjánoskenyeret és a magyar réteshez hasonló struklit, amely egy laktató, almával, vagy sajttal töltött sült tésztaféle.

Ahogy egész Horvátországban, Isztrián is népszerű sütemény a burek, melyet szinte minden pékségben megvásárolhatunk. Reggelire vagy akár vacsorára is tökéletes, akár kávéval, akár – helyi szokás szerint – joghurttal is fogyaszthatjuk, biztosan ízleni fog, hiszen nagyon hasonlít a magyar réteshez.  A burek tölteléke lehet édes: túró, alma vagy akár sós is, ekkor sajttal vagy hagymán pirított marhahússal készítik. A másik közkedvelt sütiféle a pritula, amely egy likőrrel ízesített mazsolás-kelt tésztás édesség. Kóstolja meg valamennyit!