Az Adrián nagyrészt sziklás, kavicsos partok várják a nyaralókat, a városok vagy a falvak mentén ezeket legtöbbször betonnal tették – no nem szebbé, de biztonságosabbá. Aki mindenképp homokos strandra vágyik, kicsit szűkebb kínálatból válogathat. Ha hajlandóak vagyunk némi kompromisszumra, és az aprókavicsos parton is el tudjuk képzelni a nyaralást, máris bővül a kínálat.

A kavicsos part előnyei

Érdemes megfontolni a döntést, mert az aprókavicsos part mellett több érv is szól – szerintünk legalábbis ez a legszebb és legkellemesebb. Nincs akkora tömeg, tisztább a víz, és a homok nem kúszik-mászik be mindenhová a cuccaink közé.

A számos sziget és hosszú partvonal egyaránt változatos kialakítású, sőt, választhatunk, hogy természetes vagy mesterséges strandot szeretnénk-e.  Az üdülőtelepeknél általában kiépített strand is található, ami többnyire sziklás vagy kavicsos; a homokos strandok  itt is ritkábbak.

Ha árnyékra vágyik, megpihenhet a píneák vagy a sziklák árnyékában, de a jobb helyekért már reggel nyolckor elég nagy a verseny. Aki mindenképp óvni akarja bőrét az erős napsugárzástól, lehetőleg minél korábban induljon placcot keresni.

Brela, kavicsos strand

Brela, kavicsos strand

Miért népszerű a homokos strand?

Ha strand, akkor legyen homokos. Sok magyar turista ezzel a felkiáltással áll neki a nyaralóhely kiválasztásának. De vajon melyek a homokos tengerpart előnyei, és mik a hátrányai – legalábbis Horvátországban…

A horvát tengerpart nagyon változatos, mind az üdülőhelyek színvonalát, mind a természeti környezetet tekintve. Egy valami azonban szinte biztos: ha népszerű üdülőhelyet veszünk célba, nem leszünk egyedül. Kifejezetten érvényes ez  a homokos parti részekre, hiszen itt nem ez az általános.

A nagy kincsnek számító fövenyes, simogatóan langyos vizű strandokat hamar megtöltik a turisták. Nem véletlen, hogy a helyiek általában a sziklás-betonos strandokat részesítik előnyben. Leugranak megmártózni egyet munka után, kiülnek a parti kőre megszárítkozni, majd indulnak is haza.

A kisgyerekkel érkező vendégek azonban érthető módon szívesebben pihennek a kényelmes, homokos, és jellemzően sekély, meleg vizű strandokat keresik, ahol a víz olyan lassan mélyül, hogy meglehetősen nagy türelem kell ahhoz, hogy begázoljunk a minimum hónaljig érő részre. Ez sportos felnőtteknek nem épp ideális, a totyogóknak viszont maga a paradicsom.

Nin, homokos part

Nin, homokos part

Mesterséges vagy természetes fürdőhelyet keressünk?

A legjobban kiépített strandok igazi élményparkok sportpályákkal, vízi játékokkal, ugrálóvárakkal és csúszdákkal. Ezek a plusz szolgáltatások azonban általában fizetősek.

Tengerparti éttermet, büfét és kávézót szinte mindenütt találhatunk, egy egyszerű ebéd fejenként 5-10 kunából is megoldható.

Aki apró, eldugott öblökre vágyik, annak azt tudjuk javasolni, hogy induljon el egy stabil cipőben vagy szandiban bárhol a part mentén akár gyalog, akár autóval vagy biciklivel -, és keresgéljen. Erre azonban lelkiekben fel kell készülni. Előfordul, hogy egy-két órába is telik, mire megtaláljuk a szívünknek legkellemesebb zugot.