A legnagyobb horvát sziget, Krk, az egyik legkedveltebb célpont a magyar nyaralók számára. Nem véletlenül, hiszen változatos, jól kiépített és mindemellett Krken minden arról szól, hogy jó érezzük magunkat. Annak, aki még nem volt ezen a csodás mediterrán szigeten, összegyűjtöttünk tíz indokot, miért érdemes ide tervezni a jövő évi nyaralást.

1) Krk közel van Magyarországhoz

Krket jó esetben akár 5 óra autózással is elérhetjük. A jó eset azt jelenti, hogy sikerül elkerülnünk a hétvégi csúcsforgalmat. A turnusváltások itt is általában szombaton vannak. Ha fontos a rövid autózás, akkor érdemes olyan helyen foglalnunk, ahol más napokon is lehet érkezni.

2) Kényelmesen megközelíthető

A szigetre Budapesttől végig autópályán mehetünk, illetve a Krk hídon gurulhatunk át rá az utunk végén. A híd szuper dolog, és igaz, hogy külön díja van, azt viszont csak a szigetre való behajtáskor kell fizetni, kifelé már nem. Viszont itt is érvényes, hogy a szombati csúcsban akár órákat is kell várakozni, hogy feljussunk rá. Árnyék nincs, és negyven fokban, mondjuk egy síró csecsemővel nem épp egy álom. Krkre komppal is eljuthatunk, az utat pedig érdemes kalkulátorunkkal megtervezni, hogy minden zökkenőmentes legyen.

3) Szép tájak várnak

Krk természeti szépségekben gazdag, és igen változatos tájakat rejt.  A sziget legmagasabb pontja az 569 méteres Obzova-csúcs, de túrázás közben számtalan barlangot, hasadékot fedezhetünk fel. A szigeten 54 barlang van, de ezek közül csak egy, a Biserujka-barlang látogatható, ami Dobrinje mellett található. A Biserujka igazgyöngyöt jelent, és egy legenda emlékét őrzi arról a kincsről, amit állítólag kalózok rejtettek el itt kincseiket. A barlang 110 méter hosszú és a legmélyebb pontja 53 méterre van a tengerszint alatt. A Biserujka falát stalagmitok díszítik, de az igazi különlegessége, hogy létezik egy rákfaj, amely csak itt él. A csipkézett part mellett haladva rengeteg eldugott, zegzugos fürdőhelyet fedezhetünk fel, de csodaszép öblei, homokos strandjai közül is kiemelkedik a Soline-öböl, mely gyógyiszapjáról híres. Aki a tenger mellet egyéb szépséges vizekre is kíváncsi, látogasson el a Jezero és a Ponikva tóhoz is.

krk_sziget

Krk sziget partja

4) Különleges állat- és növényvilág

A szomszédos Privae-szigettel együtt Krk két madárrezervátumnak is otthont ad. Itt él a fakókeselyű, ez a különleges és védett madár is a Krk-sziget észak-keleti részének sziklái között. A másik közeli sziget, a parányi Kosljun pedig arról híre, hogy csaknem 500 növényfaj él ezen rajta.

5) Csodás éghajlat

A lágy, mediterrán éghajlatú sziget nyaranta egész langyos, kristálytiszta tengerrel, évente pedig több mint 2500 órányi napsütéssel vár minket.

6) Számtalan élmény az aktív pihenésre vágyóknak

Krken nem igazán lehet unatkozni. Aki búvárkodni szeretne, azt Krk városában a Tengeri buborék búvárközpontban magyar nyelvű munkatársaik is várják. Biciklizni is csodásan lehet, a Szigeti transzverz elnevezésű kerékpárút a sziget legérdekesebb és legszebb területein vezet keresztül. A sziget a legkülönfélébb vízi sportokat kínálja, a tengeri kajaktó a vízi röplabdáig mindent kipróbálhatunk a nagyobb strandokon. Sőt, még valódi jéggel van borított koripálya is van Krk városában, amely igazi hűsítő élmény a nyári melegben.

buvar_krk_adria

Búvár az Adria mélyén

7) Csendes strandok a nyugalmat keresőknek

A mozgalmas partok mellett igazi nyugalom szigete Stara Baska, ami a világtól szinte teljesen elzárt halászfalucska az Ivansko hegy lábánál. Ha nem akarunk ennyire elvonulni a nyüzsgéstől, de szívesen napoznánk pár órát nyugiban, akkor biztosan találunk icipici öblöcskét a part mentén sétálgatva, ahol két-három törülközőn kívül nem fér el semmi más.  A nyugalomra vágyók horvátországi nyaralóhelye Silo, a Krk sziget keleti részén fekvő falu, amely elérhető vitorlással is. A Stipanja-öböl védett a keleti és a déli szelektől, fekvése kifejezetten alkalmassá teszi strandolásra. Silo-ban van posta és néhány kisebb üzlet, de nincs túl sok vendéglátóhely, ezért ha valaki pezsgő éjszakai életre vágyik, inkább Malinskára érdemes ellátogatnia.

krk_sport

Krk vízi sportokban is gazdag

8) Csodaszép, lassan mélyülő strandok gyermekes családoknak

Krk szigetének déli részén fekszik Horvátország egyik legszebb strandja, a Baska nevű városka partjainál. Közel 30 hivatalos fürdőhely található itt, de leghíresebb a Nagy Strand (más néven Vela Plaza), amely 1999-ben elnyerte az Európai Kék Zászló kitüntetést, és kavicsos-homokos partja 1800 méter hosszan terül el. Lassan mélyülő partja miatt kitűnő választás kisgyermekkel is.