Brac szigete méltán a közép-dalmát szigetvilág egyik legnépszerűbb turista úti célja. Az Adria egyik legnagyobb, legnépesebb szigete, sok vonzó üdülőhellyel, amelyek számos izgalmas felfedeznivalóval várják Önt Split és Makarska között, a Split-öböl keleti oldalán. A Budapesttől 770 kilométerre lévő sziget egynapos utazással kényelmesen megközelíthető. Ha reggel indulunk, a napnyugtát már a hotel vagy a panzió teraszáról csodálhatjuk. Szerencsére autóval is könnyű eljutni oda, hiszen Splitig végig autópálya van, majd innen komppal folytathatjuk utunkat Supetarba. Számolja ki, mennyibe kerülnek Brac szigetig az autópálya- és kompdíjak!

Izgalmas látnivalókat tartogat

Jól kiépített strandok, szuper programok, modern üdülőtelepülések, látványos hegyek és középkori romok – ez mind Brac. A lakott települések általában Brac északi oldalán, illetve a belső területeken találhatóak.  Brac szigetnek 22 kisebb-nagyobb települése van, valamint 12 lakott, és 5 lakatlan házcsoportja. Brac déli partjai mellett érjük el a 700 méter magas Vit hegységet, mely legmagasabb pontja a 778 méter magas Vidova gora. Innen csodás kilátás nyílik a Zlatni rat strandra, illetve Hvar és Vis szigetre. Érdemes elzarándokolni a Blaca kolostorhoz, amely a középkor hangulatát őrzi.

Blaca_kolostor

Blaca kolostor

Lenyűgöző ültetvények

Brac bizonyos vélemények szerint néhol leginkább holdbéli tájra emlékeztet. De egyáltalán nem mutatja be ez a teljes összképet. Amit ugyanis a sivár, köves talajon meg lehet termelni, azt a braci parasztok megtermelik.  A szőlő-, gyümölcs-, és olívatermesztésnek nagy hagyománya van itt, az ültetvények és a termékek a sziget nevezetességeivé váltak.

Nyüzsgő turistaközpontot keres?

Brac tökéletes nyaralás szempontjából, hiszen elég nagy ahhoz, hogy egy hétre való programot és látnivalót kínáljon. Supetar talán a legnyüzsisebb, de híres és jól kiépített nyaralóhely Bol, Pucisca, Sutivan vagy Splitska is. Ha kellemes, nyugis nyaralóhelyet keres, akkor pedig érdemes kalandozni egy kicsit, és felfedezni a számos eldugott kis öböl egyikét.

Homokos strandokért irány Brac!

Fedezzük fel mindenképp a sziget homokos strandjait, és semmiképp se hagyjuk ki a híres boli Aranyszarv strandot. Brac sziget egyik különlegessége a Lovrecina strand, egy eldugott kis öbölben az északi parton, melynek érdekessége, hogy egy vörös homokkal van borítva, sőt egy ókeresztény bazilika romjait is fedezhetjük fel itt. Ha kedvünk van, akár egész nap strandolhatunk, de búvárkodásra, úszásra, kirándulásra vagy kerékpározásra is nyílik lehetőség, ha meguntuk a fürdőzést.