A legtöbb Adria-rajongónak az igazi tengerpart kristálytiszta vizű és kavicsos-sziklás partok nyújtják a tökéletes strandélményt. Szerencsére a legtöbb nagyobb strand kisebb-nagyobb kavicsokkal borított partszakaszon található. A nagyobb városokban szinte mindenütt kialakítottak néhány kellemesen kavicsos partot, de a legtöbb kis part menti település mentén is rábukkanhatunk icipici kavicsos öblökre. Most a nagyobb kavicsos partok közül szemezgetünk.

Vodice – Plava plaza aprókavicsos strand

A Plava plaza strand Vodicében található, és Horvátország egyik leghosszabb sekély vizű kavicsos strandja: 4 km hosszú, egészen Tribunjig húzódik. Különlegesen kellemessé teszi, hogy a kavicsos strandot teljes hosszában fenyőerdő határolja. Kitűnő az infrastruktúrája is: a Kék zászló kitüntetettje. Számos étel-és italbár, sőt búvár-és vitorlás iskola is vár minket. A sekély part ideális úti cél valamennyi nemzedék számára.

Vis sziget – aprókavicsos strand

Vis egy meghitt kis sziget, amelynek lakossága főként halászattal, mezőgazdasággal és persze borászattal foglalkozik. A szigetre a Splitől induló és Vis városában kikötő komppal vagy katamaránnal érkezhetünk. Vis igazi ékszerdoboz: még  autóra sincs szükségünk ahhoz, hogy mindent megcsodáljunk, ugyanis a nyuis, mediterrán hangulatú szigeten minden karnyújtásnyira található. A városban sem kell nagy nyüzsgéstől tartanunk, így a központjában fekvő, kellemes, kavicsos strandjára mindenképp érdemes ellátogatni.  A település közelében további homokos és kavicsos strandok várják a turistákat: Mala Svitnja, Vela Svitnja, Parja, Rogačić. Vis szigetén található Európa legszebb strandja is, a Stiniva öbölben – legalábbis a European Best Destinations szavazói szerint,

Stiniva sziget legszebb strandja

Stiniva sziget legszebb strandja

Pag sziget, Metajana – Beriknica aprókavicsos strand

A kavicsos strand Beriknica strand Pag szigeten található, 12 km távolságra Novaljatól. A Beriknica strand többnyire a romantikus pároknak, valamint az idősebb vendégeknek a legmegfelelőbb, akik az érintetlen mediterrán erdők-bozótosok és a kristálytiszta tenger rajongói. A környező kősziklák az extrém sportok és a hegymászás kedvelői vonzzák. A legközelebbi kávézó és étterem mintegy 2 km-re van, így érdemes elegendő vizet és élelmet magunkkal vinnünk.

Makarska riviéra – Brela, aprókavicsos strand

Makarska riviera, Brela, aprókavicsos strand

Makarska riviera, Brela, aprókavicsos strand

Igazi vakító, hófehér kavicsos part, és türkizkék tenger, a Makarska riviérán ezt is megtaláljuk. A gyönyörű 60 kilométeres partszakasz Split és Dubrovnik közötti part menti főúton haladva Omiš után kezdődik, és szállodás sora jelzi, hogy igazi turistaparadicsomban járunk. A legjobb strand ezen a részen a bearli kavicsos part, de csodás fürdőhelyeket találunk Makarskától 3 kilométerre, délre, és a Drvenik és Zaostrog közötti részeken is.

Mali Losinj – Veli Zal aprókavicsos strand

Ez a csodás strand a sziget Napos Öbölben (Suncana uvala) található, és minőségét a  Kék zászló minősítés jelzi. A tengert egy árnyas sétány övezi, és kellemes, lassan mélyülő kavicsos partja miatt kifejezetten közkedvelt a kisgyermekkel érkezők számára.  A strandon és a sétány mellett mindent megtalálunk, ami a kényelmet és a szórakozást szolgálja: napágyak éttermek, italbárok, tusolók, röplabdapálya, teke és vízi sportok várják a vendégeket.