Aki a horvát tengerpartra igyekszik, az leginkább csevapot, pizzát és bureket biztosan fog enni. Pedig a horvát konyhaművészet ennél jóval változatosabb, és több izgalmas finomságot is kínálnak az éttermek, büfék, konobák. Persze, itt is megtalálhatóak a mediterrán régióra mindenütt jellemző roston vagy nyárson sütött hal- és birkaételek, és a köretként hozzájuk kínált friss zöldségekből készített saláták.

A halleves más, mint a halászlé

A horvát hallevesek egy dologban hasonlítanak a magyar halászléhez: ugyanolyan laktatóak. Az itt készülő hallé azonban inkább citromos-tejszínes, amit többféle tengeri herkentyűből főznek, és esetenként ízletes zöldségekkel dobnak fel. Ha már a citromról van szó… Dalmáciában érdemes megkóstolni a citromlevest is, ami leginkább a mi gyümölcslevesünk ízvilágára emlékeztet, tojásból, cukorból és fahéjból készítik, így inkább desszertként illik a magyar ízlésvilágba.

Különleges finomságok egy kis nassoláshoz

Akkor ne hagyjuk ki a dalmát prsut (szélben szárított sonka) alapú hidegtálakat, kitűnő előétel a szinte mindenütt elérhető juhsajttal, olajbogyóval vagy fügével és egy pohár finom dalmát vörösborral.

summer_etel

Horvát finomságok

A nyaralás fénypontja: a sült hal

Egy igazi adriai nyaralás nem telhet el halvacsora nélkül. Számtalan féle hal, polip, rák, kagyló kerül az éttermek konyháira nap mint nap. Ezeket a tengeri finomságokat legtöbbször bor és tengervíz keverékében főzik vagy szabad tűzön füstösre grillezik. Legtöbbször tonhalat (tin), tintahalat (lignja), szardíniát, makrélát vagy szardellát találunk az étlapon. Ha pénztárcánk engedi, válasszuk a drágább, de jóval ízletesebb, fehér húsú halakból készült ételeket, amik igazi ínyencségnek számítanak még a tengerparton is. Ha haltálat rendelünk, szinte mindenfajta herkentyűből kaphatunk ízelítőt.

Különleges csipegetnivaló a citrommal ízesített pár centis szardellafajta, a girice, és a gasztronómiai különlegességek kedvelőinek szintén érdemes megkóstolni a  reszelt parmezánnal megszórt crni rizotót (fekete rizottó), amely a tintahal tintájától lesz fekete. A merészebbek igen ízletes rák- és polipfajtákat, tintahalakat, sőt cápaféléket is rendelhetnek. Ahogy az egyéb élelmiszereknek, úgy a tengeri herkentyűknek is megvan a maguk régiója.

Mit hol érdemes rendelni?

Az osztriga és a kagyló a Lim-fjord vagy Ston környékén a legfrissebb és a legolcsóbb, mert itt halásszák őket.

tenger_gyumolcsei

Tengeri herkentyűk

Dalmáciában érdemes megkóstolni a prlolicát, az olajban sütött fokhagymás marhahúst vagy a serpenyőben, burgonyával és zöldséggel vasharang (vagyis „peka”) alatt sült omlós báránypecsenyét. Ha rákaptunk a bárányhúsra, ami Dalmáciában igazán nem nehéz, próbáljuk ki a janjenitát, a roston vagy nyárson sült bárányhúsételt is. Ezt szinte minden út mentén megkóstolhatjuk a nyílt tűzzel sütő éttermekben, ahol a húsokat közvetlenül a forgó nyársról szelik a vendégeknek.

A legnagyobb kedvenc a mediterrán ételek között

A cevapot vagy más néven cevapcicit, az egyik legközismertebb horvát ételt, szinte bárhol megkóstolhatjuk. Többféle darált húsból és izgalmas fűszerekből gyúrják az ujjnyi kolbászkákat, amiket alaposan meggrilleznek, és paprikakrémmel (ajvárral), salátával, lepényszerű kenyérrel tálalnak.

Ugyanígy a legkisebb horvát falucskában is biztosan elérhető a népszerű burek, amely túróval, almával vagy sós változatában hagymán pirított marhahússal töltött leveles tésztából készül a kemencékben. Egy szelet burek reggelire vagy akár vacsorára bőségesen elegendő, olcsó étkezést biztosít, és fogyaszthatjuk sörrel vagy kávéval is, de mindenképp érdemes megkóstolni úgy, ahogyan a horvátok eszik: egy nagy pohár hideg joghurttal. Jó étvágyat nyaralás közben is!

Nézze meg útiköltség-kalkulátorunk segítségével, hogy mennyibe fog kerülni az utazás az autópályadíjakkal és a kompdíjakkal együtt!