Egy valódi adriai nyaralás nem telhet el anélkül, hogy megtaláljuk a saját izgalmas, eldugott öblöcskénket, ahol egész nap senki sem zavarja meg a pihenést. Szerencsére a horvát tengerpart csipkézett partvonala számos csodás helyszínt biztosít a romantikus, elvonulós fürdőzéshez. Ezekre a kalandokra érdemes jól felszerelkezni egy hűtőtáskányi hideg élelemmel és innivalóval, mert a nyilvános strandokkal ellentétben ezek az öblök jellemzően messzebb esnek a büféktől, éttermekről. Íme, néhány tipp kalandvágyóknak, hogy merre érdemes keresgélniük:

Cres sziget, Lubenice környéke

Lubenice mellett meredek sziklák övezik az öblöket, így, ha privát fürdőzésre vágyunk, nagy valószínűséggel megtalálhatjuk a saját „strandunkat”, főleg, ha egy kis mászás sem rémít meg. A gyönyörű látványon és a kristálytiszta tengeren kívül azonban mást nem nagyon találunk Lubenice a környéki öblök táján, ezért itt különösen fontos, hogy megfelelő mennyiségű enni- és innivalót pakoljunk be egy nagyobb hűtőtáskába.

Rab sziget, Kampor – Dundo

Rabot a legzöldebb horvát szigetként is szokták emlegetni, hiszen a nyugati partját dús vegetáció borítja. Rövid kompozás után érkezünk a szigetre, amelyek gyakran indulnak főszezonban, így csúcsidőben is pár óra várakozás után tengerre szállhatunk. A kikötő kompról nézve még elég hihetetlennek tűnik, hogy egy mediterrán édenkertbe érkeztünk, a sziget part felőli oldala ugyanis leginkább holdbéli tájra emlékeztet. A vágyott mediterrán növényzet azonban a Kamportól délre eső terület természetvédelmi övezetben már kellemes árnyas pihenőhelyekkel kényeztet. Valódi barangolós, biciklizős, miniöblös paradicsomba léphetünk, ahová még az autókat sem engedik be. Pár száz méter séta után azonban csodás élményekben lehet részünk, úgyhogy mindenképp érdemes belevágni ebbe a kalandba.

Zadar – Dugi Otok sziget

A Zadar mellett található a „hosszú sziget”, azaz Dugi Otok név, amely valóban sok-sok kilométeren keresztül kínál felfedezésre váró, igazi vadregényes öblöket, szirteket. Dugi Otoknak nincs kompösszeköttetése a szárazfölddel, de katamaránnal vagy csónakkal könnyen eljuthatunk ide, Zadarig pedig szerencsére közvetlen autópálya vezet. A viszonylag érintetlen sziget 50 km hosszan nyúlik el az Adrián, és sűrűn tagolt partja rengeteg, privát strandolásra alkalmas nyugodt kis öblöt rejt. Dugi Otokon valódi biciklitúrát is csaphatunk, azonban e tájon különösen fontos, hogy csakis sok vízzel és elegendő élelemmel felszerelkezve vágjunk bele a kalandba, mert alig találni út közben éttermeket, büféket.

Galesnjak sziget

A világ egyik legszebb szigetének tartják Galesnjakot. Ez a picike sziget, amelyet Zadar és Pašman között találhatunk, nem véletlenül lett a szerelmesek szigete: valódi szív alakja van, és ráadásul teljesen természetes képződmény.  Ha valaki szeretné kimaxolni a romantikát, akkor mindenképp érdemes ellátogatnia. Galesnjak egy igazi, romantikus lakatlan sziget, ahová gyakran áteveznek a párok, ha egy kis magányos fürdőzésre vágynak. Ez a csodás romantikus rejtekhely magánkézben van, de tulajdonosa valószínűleg szintén volt már szerelmes, mert ingyen is megengedi, hogy a szerelmesek idehajózzanak egy-egy délutánra. Persze arra is van lehetőség, ha valaki kizárólag kettesben szeretne itt eltölteni egy kis időt: A 130.000 nm-es szigetecskét ki is lehet bérelni, ha valóban maximumon szeretnénk élvezni a lakatlan sziget romantikáját.

Ha szeretné kiszámolni, mennyibe fog kerülni az útiköltség, autópályadíjjal és kompdíjjal együtt, akkor kattintson ide: Útiköltség kalkulátor