Split Horvátország második legnagyobb városa – és a nyaralók paradicsoma,  klasszikus turistaközpont. A vonzereje nem annyira a természeti szépségeiben, mint széleskörű szolgáltatásaiban rejlik. A strandjai például jó minőségűek, és tiszták, de a part más részein és a festői szigeteken jóval szebb, és tisztább strandokat is találhatunk. A mediterrán klímájú város Európa egyik legnaposabb helye, naponta átlagosan 7 órát süt a nap, de júliusban akár 12 órán keresztül is beragyogja a tengerpartot. A meleg tengeri áramlatok miatt ugyanis a fürdőszezon májustól szeptemberig tart, így strandolni is öt hónapon keresztül lehet.

A hagyományos strandok mellett a búvárkodás és a naturista fürdőzés is dívik

Ha nyugodtabb pancsolást tervez, ellátogathat a távolabb elhelyezkedő Bene, Kasjuni vagy Kastelet strandra.

A kavicsos Kasjuni strand a Marjan-hegy lábánál, a városközponttól 3 km-re található. Enni-inni lehet a parti bárban, és napernyőt, napágyat is bérelhetünk. A strand nyugati részére csak akkor látogassunk el, ha kedvünkre van a naturista életstílus, és nem zavar a fürdőruhamentes strandolás.

A Bene strand Split legszebb strandja, a sziklás partokat szinte a partig benyúló fenyőerdő övezi, aminek árnyéka nagy áldás a vakítóan tűző napon. Ha meguntuk a strandolást, teniszpályák, játszóterek várnak minket.

buvar_horvat_adria

Búvár az Adria mélyén

Split strandjain hatalmas bulikat csapnak

A nyüzsgés mindig nagy, és elsősorban a pezsgést, szórakozást kereső fiataloknak ajánljuk. Nagyon jól felszerelt strand: füves napozók, kávézók, éttermek, játszótér gokarttal és trambulinokkal várják az aktív pihenést keresőket. A strand éjszaka is nyitva van, pillanatok alatt megtelnek a bárok és a diszkók, ahol hajnalig folyik a buli.

A legnépszerűbb városi strand a homokos-betonos Bačvice, amely 10-15 perc sétára található Split központjától. A tenger kristálytiszta, és csodás türkizkék színekben pompázik, a part homokja azonban nem az, amit a turistacsalogató homokos tengerparti képeken megszoktunk.

Aki pedig igazi beach hangulatot keres, hangos zenével, bárokkal, annak a Marjantól délre lévő Kastelet strandot ajánljuk figyelmébe.

Marjan hegy

A város északnyugati részén található a Marjan hegyi kilátó, ahonnan lélegzetelállító körpanorámában gyönyörködhetünk. Eközben a mediterrán növényzet, a fenyő- és tengerillatú friss levegő kényezteti érzékszerveinket. A hegyre Split óvárosából számolva 15-30 perces perc alatt felérhetünk a szűk utcákban kezdődő, és fenyőerdőben végződő sétával.

split_este

Split esténként hangulatos sétákra csábít

Ha szeretné kiszámolni, mennyibe fog kerülni Splitig az autópályadíj, akkor kattintson ide: Útiköltség kalkulátor